Santiago vidal, jutge de l’Audiència de Barcelona i coautor de la Constitució Catalana: “Una solució que es treballa a fons és que Alemanya o Israel facin de banc temporal de Catalunya”

entrevista_santiago_vidal_novembre

J.M.CANALÍAS / J. MARTÍNEZ • Santiago Vidal (1954) és un jutge mediàtic i incòmode de cara al poder establert. Defensa sense embuts la construcció de Catalunya com a nou Estat i, de fet, treballa amb un grup de nou juristes més en l’esborrany d’una hipotètica Constitució Catalana. El seu posicionament li ha estat a punt de costar la suspensió. Lluny d’atemorir-se, segueix expressant-se a entrevistes, tertúlies i xerrades -una d’elles, recentment, al Prat-. Ho fa amb una claredat diametralment oposada a l’enrevessat llenguatge jurídic.

Després del 9-N, què? Estic molt satisfet. 2,3 milions de participants són un toc molt important de la ciutadania al Govern Espanyol i un reforçament important al de Catalunya. L’any 2015 serà trascendental. El canvi polític que preveuen les enquestes obre la porta no només a aquesta negociació imprescindible entre Catalunya i l’Estat espanyol, sinò també a la possibilitat que Catalunya pugui realitzar el seu procès tot i que no hi hagi pacte. Jo desitjo que hi hagi pacte, però també és possible una reforma constitucional a fons, la instauració de una república federal a tot l’Estat de cara al 2016… El tauler d’escacs està molt obert.

La irrupció de noves forces polítiques ajuda molt a pensar en aquest escenari? Sense dubte, perquè trenca aquest bipartidisme que segurament al principi era imprescindible per garantir el canvi d’una dictadura a una democràcia, però que ara ja no respon a la realitat sociològica del país.

Igual que la Constitució? Efectivament. La Constitució és un marc legal que ha donat molt bons resultats garantint drets fonamentals com la llibertat d’expressió o de manifestació, però ha quedat obsoleta. D’aquí que un grup de juristes ens estem plantejant com hauria de ser una Constitució ideal.

Malgrat la força que es va demostrar el 9-N, el cert és que la fiscalia s’ha arribat a plantejar una querella contra Artur Mas i altres membres del Govern per desobediència i prevaricació. Hi ha fonaments per fer aquesta acusació? És un gravíssim error judicialitzar i criminalitzar decisions polítiques. Però a més, no veig enlloc els delictes de desobediència i prevaricació. La desobediència exigeix una reiteració negativa a uns requeriments previs per part del Tribunal Constitucional. I el propi TC no va acceptar la petició de la Fiscalia de fer un requeriment exprés al president Mas. Pel que fa a la prevaricació, que en el fons significa dictar actes administratius injustos malgastant diners públics, amb franquesa, tampoc la veig, perquè els edificis on es van celebrar les votacions, alguns eren privats i concertats, i pel que fa als públics, de vegades s’oblida que són propietat dels ciutadans. Al cap i a la fi, els ciutadans van prendre possessió pacífica, democràtica i consentida d’una cosa que és seva.

També s’argumenta que les paperetes les van elaborar reclusos de presons. El material logístic va ser realitzat de forma voluntària pel centre de reinserció de presos i a mi em consta que no han cobrat absolutament res per aquesta feina. Sí, després hi ha el cost del paper. Però qui ens diu que el proveïdor no l’ha subministrat també gratuïtament?

És a dir, hi intervé tanta gent que, a la pràctica, seria impossible detectar un lucre?
És que no es pot lluitar contra molins de vent. No es pot anar contra una massa de ciutadans.

Però alguna base legal hi deu veure el PP per insistir en aquesta línia. Jo només m’ho explico des d’un punt de vista electoral. Les enquestes els donen resultats molts dolents de cara al 2015 i saben que, si cedeixen també en aquest tema, els resultats seran catastròfics. El que em sorprèn és que organismes com l’Advocacia de l’Estat o el Consell d’Estat no adverteixin [al Govern central] que així no va enlloc i que cedeixin tan fàcilment a les pressions governamentals.

 

Per llegir l’article complert, compreu la versió en paper de Delta

Facebook Twitter Email

Una resposta a Santiago vidal, jutge de l’Audiència de Barcelona i coautor de la Constitució Catalana: “Una solució que es treballa a fons és que Alemanya o Israel facin de banc temporal de Catalunya”

  1. Hola allí, sólo se convirtió alerta a tu blog a través de Google, y encontró que es realidad informativo.
    Estoy va mirar hacia fuera para Bruselas.
    Voy a Aprecio si continúa esta en el futuro.

    será beneficiado a personas de su escritura.
    ¡Salud!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>